BAGIMSIZ OF GRİD SİSTEMLER

Şebekeden bağımsız off grid solar sistemler; elektrik şebekesinden bağımsız olarak fotovoltaik (PV) panellerde üretilen elektrik, şarj kontrol cihazlarında düzenlenerek akülerde depolanır. Akülerde depolanan DC (Doğru Akım) enerjisi inverterler ile AC (Alternatif Akım) haline getirilerek kullanımımıza sunulur. Off-grid sistemler 4 temel elemandan oluşur. Bunlar; Güneş paneli, şarj kontrol cihazı, batarya ve inverterlerdir.

Şebekeden Bağımsız Sistemler (Off-Grid); Şebeke elektriğinin olmadığı, şebeke hattının çekilmesinin ekonomik olmadığı veya şebeke elektriğinin sık sık kesildiği yerlerde ihtiyaç duyulan enerjinin güneşten karşılandığı projelerdir.

Off-Grid PV sistemlerde gün boyunca güneş panellerinin üzerine düşen güneş ışığı ve ışınım kuvveti ile doğru akım elektrik enerjisi üretilir. Bu enerji solar şarj kontrol cihazı vasıtasıyla akü grubuna depo edilerek gündüz yada gece saatlerinde kullanıma hazır tutulur. Sisteme invertör de eklenerek şebeke gerilimi ile çalışan cihazlar beslenir.

Şebekeden bağımsız çalıştığı için yıl boyunca yeterli güç üretecek ve yeterli güneş ışığı olmadığında bile kurulan tesisin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek pil kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanmalıdır.

Of grid Sistemlerin genel Avantajları:

-Sadece ilk yatırım maliyeti vardır.

-İşletme maliyeti hemen hemen sıfırdır.

-Yüksek verimlidir ve elektriksel kayıplar azdır.

-Kolay montaj imkanı vardır.

-Şebekeye bağımlılık yoktur.

-Kurulum sırasında sabitlenen ilk yatırım maliyeti yıllar içerisinde yaşanan elektrik fiyat artışlarından etkilenmez.

-Sistemler enerji ihtiyacına göre arttırılabilir.

Evler İçin Avantajları

Belirli bir günde evler için Off Grid güneş enerjisi sistemlerine sahip olmanın bir çok yararı vardır , çünkü özellikle bu sistemler, elektrik kesildiğinde ve herkesin elektriği olmadığında eviniz hala tam güce sahip olacak.

Özetle, şebekesiz güneş enerji sistemi tasarımı, güneş ışığını evler için tümüyle kullanılabilir bir enerjiye dönüştürmesini sağlayarak temiz bir enerji kaynağına sahip olabilirsiniz. Diğer yenilenebilir enerji kaynakları (rüzgar türbinleri, jeotermal enerji kaynakları ve diğerleri gibi) gibi karbon ayak izini en aza indirebilir.

· Bu sistem elektrik maliyetlerinden tasarruf etmenize yardımcı olabilir.

· Şebeke dışı güneş enerjisi sistemi tasarımı, daha sonra evler için yedek bir güç olarak kullanılacak enerji depolaması (piller gibi) görevi görebilir.

Evler İçin Dezavantajlar

· Off Grid sistemin ilk kurulumu yüksek maliyet gerektirebilir. Şebeke elektriği tamamen kesilirse, güneşin ışınlarının olmadığı zaman (akşam, bulutlu havalar) yedekleme gücü kaynağına ihtiyacınız olacaktır. Bir pil bankası veya jeneratör almak, güneş enerjisi maliyetlerinizi yükseltebilir.

· Güneş enerjisinin depolanması sınırlıdır. Birkaç gün bulutlu hava verildiğinde, depolanmış elektrikten tükenebilir.

· Şebeke dışında yaşadığınızda, evinizdeki enerji kullanımına dikkat etmek zorundasınız.

Başlıca uygulama alanları:

-Bağ ve yayla evi

-Tarımsal sulama sistemleri

-Karavan

-Tekne

-Haberleşme istasyonları, kırsal radyo, telsiz ve telefon sistemleri

-Elektrik ve su dağıtım sistemlerinde yapılan telemetrik ölçümler, hava gözlem istasyonları

-Sinyalizasyon

-Kamera ve güvenlik Sistemleri

-Deprem ve hava gözlem istasyonları